Salı, Aralık 08, 2009

Formula 1 Takımları ve Pilotları, 2010 Yaklaşırken F1 de Kim Nerede?

2009 Sezonunda sürpriz desteklerle (Mercedes, Virgin) ilk yılında kazanan Brawn GP (her ne kadar senelerce Honda adı ile yarışmış bir ekip olsa da) ardından 2010 daha da renklenecek.

Formula 1 den ayrılan 3 üretici firmanın takımları neler yapacak? Grid de artan takım sayısını gelen 3 yeni takım nasıl dolduracak merakla bekleniyor.

Takım isimlerinin değişmesi, kim gitti kaldı derken pilotlarda bu sene oldukça fazla bir git-gel trafiğinin içinde.

Kısaca bu güne kadar ki değişime göz atalım:

1- Mercedes (Brawn GP)
N.Rosberg
................ > M. Schumacher

2. pilot hala belirsiz, Shumi yılbaşında sürpriz olabilir, o olmazsa en az onun kadar etkili bir transfer bekliyorum geçen sene destelediği takımı alan Mercedes'den.

2- Red Bull

M.Weber
S.Vettel

Bu yıl 2. olan takımda değişiklik yok. 2010 hedefleri şampiyonluk olacaktır. Vettel'in gelişimi devam edecektir.

3- McLaren
L.Hamilton
J.Button

2 şampiyon pilotu ve Mercedes'in ayrılması ile tam bir İngiliz takımı oldu. Takıma henüz 2. bir sponsor adı eklenmedi. Vodafone anlaşması devam ediyor. Button'ın Brawn'ı özleyip özlemeyeceği merak konusu.

4- Ferrari

F.Massa
F.Alonso

Kimi'nin kontratını iptal edip Alonso'yu 1 yıl erken aldılar. Yeniden kondisyon tutmaya çalışan Felipe ile rekabetleri sert olacaktır. Felipe artık şampiyon olmayı istiyor. Kazadan sonra yarışmak istemesinin tek nedeni bu olsa. Massa yerine Fisichella'nın sezon başında bazı yarışlara çıkması olası, veya ek günlerde 3 pilotla test yapacak Ferrari.

5- Sauber
..............
..............

BMW'nin çekilmesi ardından geçen yıl Brawn'a benzeyen satış ve itiş-kakış süreci iyi sonuçlandı. Takım Peter Sauber'e devr edildi ve FIA 2010 da yarışmasını onayladı. Eski pilotları Heidfeld ile devam edip etmeyeceği belli değil. Kubica Renault ile anlaştı.

6- Williams
R.Barrichello
N.Hülkenberg

Toyota'nın ayrılması sonrasında takım motoru değiştiriyor. Yeniden Cosworth motoru ile yarışacak. Pilot olarak da Brawn'dan Rubens transfer edildi. Diğer pilot ise Hülkenberg oldu.

7- Renault
R.Kubica
R.Grosjean

Geçmiş yıllardaki şansını ve başarısını bu yıl da bulamayan Renault, Alonso'nun yerine Kubica'yı takıma aldı. N.Piquet'in gitmesi sonrasında yarışan Grosjean'in devam edip edemeyeceği çok net değil. GP2'den iyi bir alternatif karşısında yeri değişebilir.

8- Force India
A.Sutil
V.Luizzi

Sezonun son yarışlarında hızla yükselen bir grafik elde eden Force India Fisichella'nın Ferrari'ye geçmesinin ardından F1-GP2 tecrübesi olan Luizzi ile devam ediyor. Takım da motor dışında (Mercedes olacak) ciddi bir değişiklik olacağını sanmıyorum.

9- Toro Rosso
S.Buemi
J.Alguersuari

Geçen yıl Vettel'i yetiştiren takım yıl içinde pilot değiştirse de yeni sezona bu şekilde başlayacak görünüyor. fakat yinede Alguersuari'nin sözleşmesi henüz garanti değilmiş.

10- Lotus
.................> J.Trulli
.................> H.Kovalainen

Geçmiş yılların efsane isimlerinden biri olan Lotus 2010 da gride yerleşecek. Umarım rekabet edecek şasi ve pilotları olur. Lotus bir başka efsane isim olan Cosworth ile motor anlaşması yapmış bulunuyor, diğer yeni takımlarla birlikte.

11- Campos GP
B.Senna
..................

Efsane bir isim daha bu yıl pistte. Bruno, Senna aile adını yaşatmaya çalışacak bizlere. Campos şasisi Dallara markalı, Dallara aynı zamanda GP2 için yarış şasisi üretiyor.

12- Team USF1
..................
..................

Tamamen sürpriz bir takım. Henüz pilotlarını duyurmadı.

13- Virgin GP
T.Glock
.................> L.d. Grassi

Sene içinde Manor GP olarak açıklanan katılım adı, son anda Virgin GP olarak değişti. Glock GP2'den gelen ilerleyen bir isim F1 de. Yeni takımda daha fazla şans bulacaktır. Umarım dayanıklı bir aracı olur.

Listenin son durumu bu. Böylece uzun zaman ara verdikten sonra Cosworth 5 takımla F1'e döndü. Pistte 3 Mercedes, 2 Ferrari, 2 Renault motorlu takım olacak. BMW sonrası Sauber'in tercihi ise belli değil.

2010 sezonunda benzin ikmali olmayacağından araç dengeleri yeniden hesaplanacak ve aerodinamik tasarımlarında değişikler olacak.

WRC - Citroen Junior
Bunu da buraya eklemeden geçemeyeceğim, Formula1 de istediği takımla anlaşamayan Kimi Raikkönen 2010 sezonunda Dünya Ralli Şampiyonasında (WRC) Citroen'in 2.takımında yarışacak. 4x4'ü severse Finli pilotu unutun derim. Bu yıl Finlandiya rallisinde deneme yapan Kimi toprakta hızlı olursa, asfalt etapları hayli başarır.

NASCAR
Danica Patrick 2010 da hem Indy Car hem de Nascar'da yarışacağını duyurdu. Refleskleri azalmadan bir F1 takımı transfer etme cesaretini gösterir mi acaba yakınlarda ?

* Güncelleme : 15/12/2009
* Güncelleme : 25/12/2009