Pazar, Ekim 04, 2009

2009 F1 Japonya

Yenilenen Suzuka pistinde Vettel şampiyonluk yarışını bırakmadı.

Cumartesi günü kazalar nedeniyle 4 kez durdurulan sıralama seansları (yaklaşık 30dk uzadı) sonrasında pol pozisyonundan başlama hakkını kazanan Vettel, bugün yarışı başından sonuna lider götürdü ve rahat bir şekilde kazandı. Şampiyonluk yarışının diğer önde giden pilotları Button ve Barrichello ile arasındaki puan farkını kapatma şansını bir sonraki yarışa taşıdı.

Sıralama turlarında kaza yapan Glock bugün yarışmazken takım arkadaşı Trulli Toyota adına Japonya da ilk kez podyuma çıkmayı başardı yarışın 2.si olarak. Gelecek sezon pilotlarını serbest bıraktığını açıklayan Toyota'da Trulli bu ikinciliğe çok sevinemedi. Hamilton yarış başındaki atağı ile Trulli'nin önünde yer alırken, 2.pit stop sonrası onun arkasında kaldı, daha sonrada arayı kapatamadı.

Yarışın içinde çok fazla bir atak ve rekabet görünmez iken, (8 formundaki pistin birçok yeri dar görünekte atak için) sıralamalarda kaza yapan pilotlardan bir diğeri olan Alguersuari'nin bitime 10 tur kala yaptığı kaza sonrası piste giren güvenlik aracı da yarış içindeki sıralamayı etkilemedi.

Button kötü denebilecek bir performansa karşılık 1 puan alarak ve şampiyonluk rakibi olan takım arkadaşına sadece 1 puan kaybederek şampiyonluk hedefine biraz daha ilerledi. (Tercihim Button yerine Barichello. Vettel ise çok süper olur.)

Yarış Sonucu
1. Sebastian Vettel - RBR-Renault
2. Jarno Trulli - Toyota
3. Lewis Hamilton - McLaren-Mercedes
4. Kimi Raikkönen - Ferrari
5. Nico Rosberg - Williams-Toyota
6. Nick Heidfeld - BMW Sauber
7. Rubens Barrichello - Brawn-Mercedes
8. Jenson Button - Brawn-Mercedes

Yarış öncesi hafta içinde açıklanan Alonso-Ferrari sözleşmesi sonrasında gelecek sezonun transfer kazanı kaynamaya başladı.
- Kimi emekli mi olacak? McLaren veya Toyota'ya mı gidecek?
- Trulli yeni takımlardan birinde mi yer alacak yoksa bir hafta içinde açıklanacağı söylenen pilot olarak onu Renault'da mı görücez?
- Toyota'nın aradığı diğer bir isim Kubica olacak mı?
- Barrichello seneye Toyota ile olan motor anlaşmasını fes eden Williams da Roseberg'e tecrübelerini aktaracak isim mi olacak?
- Button, Brawn ile sözleşmesini yenileyecek mi?
- Ferrari sözleşmesini fes ettiği Kimi yerine takımda Alonso-Massa ikilisini koruyacak mı? Yoksa Alonso-Fisichella uyumundan faydalanmak için Massa'ya da alternatif teklif götürür mü?
- BMW pilotları ne olacak? Takımı satın alacak olası bir organizasyonda devam mı edecekler, başka bir takıma trasfer mi olacaklar?

Evet, 2010 öncesi yeni gelecek 4 takım pilotları ve bunlar kalan son 2 yarış boyunca en çok gündemde olacak konular. Test'lerin azaltılması, pilotların tecrübe kazanmasını engelliyor. Bu hafta sonunda Suzuka'da ilk kez yarışan pilotların yaptığı kazalar buna bir parça dikkat çekti. Maliyet azaltmak için test yasağı doğru bir yol gibi görünmüyor ki, 2010 için şimdiden eğer pilot değişirse ek bir test günü olsun haberleri çıktı.

Seneye uygulanacak benzin ikmali olmadan yarışma kuralı araçlarda nasıl bir ağırlık dengesi getirir görücez. Lastik değiştirmemek 1 sezon denendi, patlayan lastik çokluğu ve kaza riskleri sonrasında vazgeçildi hatırlarsanız.

Notlar:
1) Glock sol ayağından hafif yaralı(?) olduğundan yarışamadı.
2) Yarışa pitten başlayan Webber 5 kez pite girmesine rağmen yarışı bırakmadı ve gizli bir yarış testi yaparak, yarışın en hızlı tur zamanına imza attı. Yarışın sonuncusu olan pilotla basın bülteninde olmak, iyi taktik Red Bull !

Pilotlar
1. Jenson Button - 85
2. Rubens Barrichello - 71
3. Sebastian Vettel - 69
4. Mark Webber - 51.5

Takımlar
1. Brawn-Mercedes - 156
2. RedBull-Renault - 120.5
3. Ferrari - 67
4. McLaren-Mercedes - 65

2 hafta sonra Brezilya Inter Lagos pistinde şampiyonluk yarışı devam ediyor olacak.