Pazartesi, Eylül 21, 2009

Renault Formula 1'den 2011 sonuna kadar diskalifiye edildi

Dünya Motor Sporları Konseyinin 2008 Singapur yarışının incelemesi ardından verdiği karar açıklandı.

2009 Singapur yarışından önce 2008 yarışı sırasında N. Piquetin kazası ve sonrasında Alonso'nun yarışı kazanması ile ilgili tartışmaları görüşen konsey Renault'yu suçlu buldu.
2008 N.Piquet'in Kazası

1. Renault F1 takımı 2011 sonuna kadar Formula 1'den diskalifiye edildi.
2. 2008 de (ve halen) takımın teknik sorumlusu olan Flavio Briatore tüm motor sporları etkinliklerinden süresiz olarak diskalifiye edildi. FIA oraganizasyonlarının hiçbiri için kendisine lisans verilmeyecek.
3. 2008 de (ve halen) takımın şef mühendisi Pat Symonds için 5 yıl süre ile kendisine lisans verilmeyecek.
4. Fernando Alonso'nun bu olayda bilgisi olmadığına istinaden ceza verilmedi.
5. Nelson Jr. Piquet'in olayı bizzat kendi açıkladığı, ve şuan takımdan ayrılmış olduğu için ceza verilmedi.
6. Takımın geri kalan çalışanlarına ceza verilmedi.

Peki şimdi ne olacak ?
- 2009 Singapur yarışına Renault çıkmayacak. (İfade net değil, bu seneki puanları veya yarışları ile ilgili bir detay verilmemiş sadece "2011 sonuna kadar diskalifiye edildi" deniyor.)
- Bu durumda 2010 için sıra bekleyen takımlardan biri daha yarışa davet edilecek.
- Alonso'nun 2010 için yeni bir takım bulması gerekecek, bu takım Ferrari olabilir.
- Ferrari Alonso ile anlaşırsa, Kimi yüksek ihtimalle başka takıma geçecek, (Barrichello yarışmayı bırakırsa eğer bu takım Brawn bile olabilir.)
- Ferrari de Massa 2010 da yarışmaya hazır olamaz ise, Alonso-Fisichella yıllar sonra Renault daki gibi beraber aynı takımda yarışıyor olabilir.
- Renault yarışamayacağı için motor desteğini arttıra bilir, veya tam tersi ondan da vazgeçebilir. Vaz geçer ise Red Bull takımının Mercedes motor kullanma isteği gerçeğe dönüşebilir. Yeni 3 takımın şimdiden Cosworth ile anlaştığı biliniyor. 4. yeni takım (Renult'un yerine gelecek) belki Renault motor desteği ile gelebilir.
- Yeni sezon da BMW ve Reanult da yarışamayacak pilotlar Alonso, Grosjean, Kubica, Heidfeld yeni takım bulmak için serbest kalacaklar. Alonso - Ferrari teorisi doğru çıkarsa Raikkönen bu kez serbest kalacak. GP2 den geçiş yapmayı bekleyen gençleri de unutmamak gerek.

2010 sezon öncesi, takımlar arası trafik yoğun geçecek görünüyor.