Perşembe, Temmuz 30, 2009

Macaristanın Ardından

Sezonun en yavaş yarışlarından biri olan Macaristan yine olaylar ile gündemde oldu.

Yarış haftasının en dramatik olayı Massa'nın sıralama turlarında başka bir aracın kırılan bir parçasının başına çarpması sonrası yaşananlar oldu. Massa kaskının tam vizör kenarından çarpan yay parçası sebebiyle bir acilen hastaneye kaldırıldı ve bir ameliyat geçirdi. Zaman zaman uyutulan Massa'nın son durumunun iyiye gittiği bilgileri veriliyor. Bu sezonu malesef kapatan Massa'nın daha sonra yarışabilmesi ise iyileşme süreci ve görme yeteneğinde bir sorun olup olmamasına bağlı. Kısa zaman sonra baba olacak Massa'nın yeniden piste dönmesi bana göre düşük bir ihtimal bundan sonra.

Aynı hafta 2. olay Alonso'nun ön lastiğinin yerinden çıkması ve zıplayarak bariyerlere çarpması. Bariyere hemen yakın bir noktada duran kişinin yara almaması bu olayın iyi yanı. Fakat bu olay sonrası Alonso'ya bir yarış cezası geldi. İtirazları sonucu değiştirmez ise Avrupa/Valensiya yarışında olmayacak.

Yarış bu sezon KERS kullanan bir aracın ilk kez yarışı kazanmasıyla da bir ilk oldu. Aynı zamanda bu sezonun ilk yarışını kazanan McLaren içinde bir ilk. McLaren son iki yarış sürecindeki ilerlemenin sonucunu almış oldu.

Kısa süre önce farklı bir F2 seviyesi yarışta ölümle sonuçlanan kazanın ardından FIA'nın yeni güvenlik önerileri almak için çalışmaya başladığı duyuruldu.

Massa'a yerine kimin geçeceği hemen bir tartışma konusu oldu. Test pilotları yerine sezon da henüz istediğini alamamış Ferrari için akla gelen ilk isim Schumacher oldu. Güncel yarış lisansı olamdığı bilinen Schumacher'i önerenler doğru tahminde bulundu. Dün Ferrari'den yapılan açıklama ile Schumacher'in sezon sonuna kadar Massa'nın yerine yarışacağı açıklandı. FIA sanırım azalan ilgiyede ilaç olacağı düşüncesiyle jet hızıyla Schumacher'e bir süper lisans çıkaracak. Bu kazanın tatil dönemine denk gelmesi Ferrari için bu şekilde bir karar almasını kolaylaştırmış görünüyor, önlerinde yaklaşık 25 gün var tüm test ve işlemler için.

Tatil başlar başlamaz gelen bir haberde BMW Sauber'den. Takım sezon sonunda F1'i bırakacağını açıkladı. Önümüzdeki sezon için hala tam anlaşma yapılmamışken, 3 yeni takım başvurusuna karşılık şimdiden 1 terk oldu. Sezon sonunda istediğini alamadığını düşünen bir veyaiki takım daha bu kararı alabilir.

Macaristan Yarış Sonucu
1. Lewis Hamilton / McLaren-Mercedes
2. Kimi Räikkönen / Ferrari
3. Mark Webber / RBR-Renault
4. Nico Rosberg / Williams-Toyota
5. Heikki Kovalainen / McLaren-Mercedes
6. Timo Glock / Toyota
7. Jenson Button / Brawn-Mercedes
8. Jarno Trulli / Toyota

Son 3 yarışda Brawn rüzgarı kesildi. Takımın bu bir aylık tatilde geliştirme yapamayacak olması, bir sonraki yarış sonrası acil geliştirme yapmalarını gerektirecek. Bütçe sorunu yaşayan takım, sezon sonuna liderlik avantajını kaybedebilir. Red Bull ve Williams ilk sırlarda yer almak için yaptıkları mücadeleye devam ediyor.

İyi başlayan Alonso ve Vettel'in yarışı bitirimemesi üst sıralarda sonucu değiştirdi. McLaren ve Ferrari gelişim süreçlerinin meyvelerini toplamaya başladılar. Avrupa yarışı ile birlikte daha iddialı turlar izlenebilir. Hele Ferrari'ye Schumacher'in katılımı sağlanabilirse yıllar önce konuşulan takım içi Raikkönen - Schumacher rekabeti izleyiciyi çekecektir.

İyi tatiller.
Geçmiş olsun Massa ! Takımın söylediği gibi "Forza Felipe Siamo Con Te" .